Je huis inrichten met een moodboard

Een moodboard. Voor mij de houvast in het ontwerpen van een interieur.

Dit is de basis die ik leg voordat ik alles concreet ga maken, het uitzoeken van meubels, accessoires en verlichting.
Voor mij een praktisch hulpmiddel in mijn werk, maar voor jou klinkt het misschien super vaag.
In deze blog leg ik uit hoe je een moodboard kunt gebruiken bij het inrichten van je huis.

Een moodboard bestaat uit een aantal foto’s, maximaal 6. Het woord zegt het al, het is een verzameling van foto’s die een bepaalde sfeer weergeeft. Bijvoorbeeld een lichte Scandinavische sfeer of een stoere en landelijke woonsfeer.
De foto’s geven richting wat kleur en materiaal betreft. Je creëert als het ware een materialenpalet en een kleurenpalet wat je kan gebruiken als richtlijn voor het aanschaffen van het interieur.

Het maken van een moodboard is een eerste stap in het inrichten van een ruimte. Door dit te doen bespaar je jezelf een hoop getwijfel en gestress in interieurwinkels. Je weet namelijk al wat je ongeveer wil hebben voordat je de winkel binnenstapt en je kan dus al veel meubels en accessoires voorbij lopen.

Hoe creër je een moodboard?

Het maken van een moodboard is een proces, dit heb je niet binnen een uurtje gedaan. Er meerdere malen per week een kwartiertje aan werken houd je blik fris, je ziet dan vaak meteen wat er niet bij past of wat er niet klopt.
Start met het verzamelen van heel veel verschillende foto’s, van interieurs die je mooi vindt en die enigszins passen bij de ruimte die je wil inrichten. Je kan bijvoorbeeld foto’s van een loft van 8 meter hoog verzamelen, maar deze sfeer krijg je nooit neergezet in een kleine bungalow. Houdt het dus realistisch. Een handig hulpmiddel om foto’s te verzamelen is Pinterest.
Als je genoeg foto’s hebt verzameld, minimaal 50 maar het mogen er ook meer zijn, dan kan je beginnen aan je bord.
Uit alle foto’s ga je net zo lang selecteren totdat je er een moodboard van ongeveer zes foto’s van kan maken.

Om te beginnen kies je de foto’s uit die je het allermooist vindt, die je het meest aanspreken. Misschien is dit één foto, misschien zijn het er meerdere. Dit vormt de basis van je moodboard. Zoek hier in je selectie foto’s bij die erbij passen, qua kleuren en materialen. Er mogen ook wat abstractere foto’s bijzitten die je inspireren qua kleur of materiaal, het gaat er uiteindelijk om dat je de sfeer die je wil neer zetten vertaald naar het moodboard.

Wat ook houvast kan geven is het selecteren van foto’s van alle verschillende elementen in de ruimte. Dus een foto van een bank, eettafel met stoelen, een lamp. Zo geven de foto’s je alle info die je nodig hebt.
Het bord is vooral bedoeld om de ruimte al een bepaalde richting te geven. Je hoeft dus nog geen echte concrete keuzes te maken in meubels, zie het als een indicatie.

Blijf met de foto’s schuiven totdat je voor je gevoel een geheel hebt gemaakt van de 6 foto’s.
Als je de foto’s bij elkaar hebt gezet, is het eerste gedeelte van je moodboard klaar. Nu ga je kleuren en materialen uit het moodboard selecteren.

Kleurenpalet

Het kleurenpalet selecteer je uit de foto’s. Je gaat deze kleuren bewust kiezen, dus het is niet zo dat je gewoon alle kleuren uit de fotos haalt, want dat zijn er vaak veel te veel.
Een kleurenpalet is meestal opgebouwd uit 6 a 7 kleuren, waarvan meestal twee lichte basiskleuren twee midden basiskleuren en twee donkere basiskleuren met een a twee accentkleuren.

Materialenpalet

Het materialenpalet selecteer je uit je moodboard en bestaat uit verschillende materiaalsoorten. Ook hier kan je kiezen voor accentmaterialen en basismaterialen. Een palet kan bijvoorbeeld bestaan uit hout, staal, twee kleuren marmer, beton, wol, en een dessinbehang.

Je materialen kan je benoemen in je moodboard, zodat je alles samen hebt beschreven op je bord.
Je moodboard is nu klaar! Deze vormt een mooie basis om mee te gaan shoppen. Je grootste uitdaging? Houdt je aan je plan! In woonwinkels is het namelijk verleidelijk om alle mooie spullen die je ziet mee naar huis te nemen ;-). Succes!
Kom je er niet uit? We kunnen ook samen deze stappen doorlopen.