Foto: No Glitter No Glory

Het kopen van een bank: waar begin je?

Een bank, vaak een van de meest intensief gebruikte meubelstukken in een interieur. Lekker zitten, gasten ontvangen, voor iedereen een plekje, hangen, lezen, tv-kijken en natuurlijk wil het oog ook wat!

Elke ruimte is anders en het is dan per ruimte weer de vraag welke bank het beste past. Wat bijvoorbeeld in de ene ruimte absoluut niet kan zou in een andere ruimte weer perfect zijn. Er zijn wel een aantal adviezen die over het algemeen gelden en waar je dan ook rekening mee kan houden bij het kopen van een bank.

De afmeting

Een bank lijkt in een winkel vaak kleiner dan hij in jouw woonkamer lijkt. Dit komt omdat een winkel vaak heel groot is en de meubels dus wat meer wegvallen. Wanneer je een leuke bank hebt gezien kan het helpen om deze na te bootsen in je woonkamer door bijvoorbeeld de afmetingen af te tapen met washitape, of uit te zetten met verhuisdozen waarmee je ook wat meer gevoel krijgt bij de hoogte van de bank.

Bij het bepalen van de afmeting houd er dan ook rekening mee om wat ruimte aan alle zijden van de bank over te houden. Dus zet een bank nooit helemaal van muur tot muur. Zo krijgt de ruimte namelijk (in veel gevallen) een opgepropt gevoel. Kies je bank ook weer niet te klein. Het mag best een groot object zijn, ook al woon je in een kleine ruimte. Grote meubels laten de ruimte vaak groter lijken; maar sla hierin niet door; houd wel voldoende ruimte open om jezelf te verplaatsen. Qua loopruimte is het prettig om ca 80-90 cm aan te houden.

Foto: Hannas Room

Foto: Bolia

Positie bepalen

Waar zet je je bank neer; midden in de ruimte, tegen de muur en hoe staat je bank ten opzichte van de tv?

Dit is eigenlijk per ruimte heel verschillend en er zijn dan ook geen standaard regels voor. Wil jij de bank gebruiken om tv te kijken houd dan rekening met een afstand van 4-5 meter tot de tv. Een grotere afstand is vaak niet prettig, hoe groot de tv ook is. Je kan de ruimte van de tv tot de bank verkleinen door je bank bijvoorbeeld wat verder van de muur te trekken en te werken met een sidetable achter je bank waar je mooie decoratie-items op kwijt kan. Het is ook mooi om dit al in de muur te verwerken, mocht je zo rigoureus te werk gaan.

Persoonlijk kies ik er vaak voor om een bank met de rug tegen de muur of richting een dode hoek te zetten, indien de ruimte dit mogelijk maakt. Dit omdat je dan wanneer je op de bank zit rustig kan zitten en er niet vanalles achter je rug gebeurd. Natuurlijk is het geen probleem om je bank in het midden van de ruimte te zetten, mocht dit zo uitkomen. Je kan dan eventueel voor een lage kast achter de bank kiezen om zo wat meer rust in de ruimte te brengen.

Foto: Coco Lapine Design

Het model

Het kiezen van een model bank is persoonlijk en ook afhankelijk van wat er bij de meubels die je al hebt past. Een model wat helemaal doorloopt tot te vloer komt vaak wat zwaarder over dan een bank op poten, waar je wat meer onder door kan kijken. Dit heeft sterk effect op de ruimte, dus het is belangrijk daar over na te denken. Daarnaast heeft het model van de bank invloed op het zitcomfort. Een diepe bank met veel kussens zit anders dan een stevige, kleine bank. Ben je vooral een bankhanger of zit je altijd rechtop op de bank; dit zijn belangrijke factoren bij het kiezen van het juiste model.

Hang je graag op de bank kies dan een model waar je lekker in weg zakt. Zit je graag op de bank kies dan voor een bank met een wat steviger zitcomfort.

Foto: Zoe Accattato

Tot slot wil ik je meegeven om out of the box te denken. Bij het ontwerpen van een interieur bedenk ik altijd voordat ik ga shoppen wat mijn ideale bank zou zijn. Ik doe dit door bijvoorbeeld foto’s te verzamelen en overal om me heen te kijken. Aan de hand daarvan ga ik shoppen. Soms vind ik dan niet kant-en-klaar in de winkel de bank die ik in gedachten had, maar met een beetje creatief denken kom je er wel. De mogelijkheden zijn vaak veel uitgebreider dan je denkt en een fabrikant of winkelier denkt graag met je mee.

Zo zijn stoffen soms per meter te koop, of zijn banken in meer stoffen te uit te voeren dan de standaard opties in de winkel. Daarnaast behoort maatwerk vaak tot de mogelijkheden.

Succes!